Kari Paakkunainen
Konsultti ja rekisteröity jääkiekkoagentti
YJEAT15, UMA12
OTA YHTEYTTÄ
p. 040 703 1332
Ensimmäinen tapaaminen aina ilmainen. Konsultointi alkaen 150€.

Jääkiekkoilijan ura, työ ja opiskelu?

Kirjoittajan taustaa: olen toiminut jääkiekkoscouttina ja -agenttina vuodesta 1997 alkaen. Valmentajana ja pelaajana olen ollut 30 vuotta. Lisäksi erilaisissa jääkiekon johtotehtävissä olen toiminut noin 20 vuoden ajan.

Jääkiekosta on kirjoitettu paljon Suomessa. Mielestäni aivan liian vähän on kirjoitettu ja puhuttu pelaajan näkökulmasta.

Kaikki alkaa siitä, kun lapsi tuodaan kiekkokouluun tai viedään jäälle ja laitetaan luistimet jalkaan. Mitä silloin tapahtuu lapsen päässä? Hän ensinnäkin ihmettelee ja kummastelee jään liukkautta. Pari kertaa nurin ja taas mennään. Hupsista taas nurin, eiku pystyyn ja menoksi. Tältä homma näyttää ja tuntuu alussa.

Mutta itse asiaan. Kuinka paljon sillä on oikeasti merkitystä kenestä tulee huippukiekkoilija ja kenestä ei?

Omassa maailmassani katson juttua seuraavasti. Ensimmäinen vaihe on aika ennen ammatilaisuraa, sitten ammattilaisuran aika ja kolmantena aika ammatilaisuran jälkeen. Jotta kaikki menee loistavasti ja suunnitelman mukaan, on ennen ammattilaisuraa tärkeä tehdä oikeita valintoja (harjoittelu, seura ja oikeat ihmiset ympärillä). Ammattilaisuralla valitaan pelaajan eri kehitysvaiheisiin sopivat seurat. Ammattilaisuran jälkeen viimeistään koulutus kuntoon ja siitä työuralle.

No, entä jos kaikki meneekin toisin, eikä pelaaja yllä ammattilaisuralle. On hyvä olla hereillä sen varalta, ettei hommat etenekään suunnitellusti (esim. liigasopimusta ei synny heti). Tällöin on hyvä viimeistään kouluttautua ja sivistää itseään. Aloita heti verkottuminen samalla, kun pelaat ja harjoittelet. Eli valmistaudut samalla sekä mahdolliseen ammattilaisuraan että työelämään.

Olen itse ollut siinä mielessä upeassa asemassa, että olen nähnyt läheltä noin sadan ammattilaispelaajan uran. Siksi, kun ura alkaa kääntyä ehtoopuolelle, suosittelen pelaajille, että aloittavat ajoissa valmistautumisen uran jälkeiseen elämään. Olkoon ura tehty sitten NHL:ssä, KHL:ssä, liigassa tai jossain muissa sarjoissa. Meillä on ollut julkisuudessa monia tarinoita uran jälkeisistä tapahtumista ja elämästä ilman jääkiekkoa. Tärkeintä tässäkin on, että tehdään oman jääkiekkouran jälkeisestä elämästä yhtä upea kuin oli jääkiekkourakin ja tehdään sitä samalla intohimolla, kuin omaa kiekkouraakin tuli tehtyä.

Kun pelaajan kohdalla puhutaan uran jälkeisestä elämästä, se kuinka paljon uran aikana on ansainnut, ei ole ihan järkyttävän suurta merkitystä. Näen itse asian niin, että vaikka rahaa olisikin tullut uran aikana rutkasti, kaikki tarvitsevat elämälleen sisältöä pysyäkseen kiinni oikeassa elämässä. Kun rahaa on tullut uralla vähemmän, silloin tarvitaan sellainen työ, josta korvataan riittävästi elääkseen sellaista elämää kuin haluaa.

Tärkeintä uran jälkeisessä elämässä on, että saa tehdä edelleen niitä asioita, joita haluaa itse tehdä. Aivan kuin tuli tehtyä jääkiekkourallakin.

Suurin osa työelämässä olevista ihmisistä tekee sellaista työtä, jota he eivät tekisi, jos saisivat itse valita. Eli kiekkoilijoilla, jotka ovat jo uransa aikana luoneet hyvät suhdeverkostot, on paljon paremmat mahdollisuudet saada juuri sellaista tekemistä ja työtä uransa jälkeen, jota haluavat tehdä.

Yhteenvetona aika ennen ammattilaisuraa, ammattilaisuran aika ja aika ammattilaisuran jälkeen: jos ei tule ammattilaisuraa, silloin heti opiskelut ja työharjoittelut sekä suhdeverkostot kuntoon.

Kun tulee asiaan liittyen kysyttävää, ole yhteydessä p. 040 703 1332, kari@karipaakkunainen.fi (www.karipaakkunainen.fi )